poniedziałek, 9 grudnia 2013

syrop cytrusowo - imbirowy

 syrop jest idealny jako dodatek do rozgrzewających herbatek, grzanego piwa, wina, deserów - w smaku wyczuwalna lekka gorzkość skórek cytusowych...  a podczas jego przygotowywania w całym mieszkaniu pięknie pachnie ;)






 oto syrop cytrusowo imbirowy karmelizowany z cukrem, rozmarynem i odrobiną czerwonego pieprzu, bardzo łatwy w przygotowaniu aby smakowal jak należy trzeba go podsmażać w garze ok 2-3 dni aż nabierze bursztynowej barwy ( czyli smażyć i studzić );
na syrop użyłam: 7 cytryn, 1 pomarańcza, ok 2cm kawalek świeżego imbiru. 1kg cukru ( biały,trzcinowy,muscovado ), kilkanaście zaiarenek czerwonego pieprzu;
do garnka wlewamy odrobine wody, wsypujemy cukier tak aby powstał cukrowy syrop, nastepnie dodajemy cytryny, pomarańczę ( skórkę z pomarańczy oczyszczamy z białej warstwy siekamy i również dodajemy ), starkowany imbir i smażymy - cytrusy puszczą soki, gotujemy ok 1 godz. na małym ogniu i studzimy, na drugi dzień dodajemy rozmaryn i pieprz i smażymy ok 20-30 min i odstawiamy, 3 dnia smażymy chwilkę i wykładamy do wyparzonych słoików, przechowujemy w lodówce.