sobota, 28 grudnia 2013

rozgrzewająca zupa z ciecierzycy i glonów

zupa pyszna i sycąca
ciecierzycę zalewam wodą i odstawiam na całą noc, nastęnego dnia gotuję ją razem z kilkoma kawałkami glonów kombu ok. 30min.
osobno przygotowuje wywar z warzyw z dodatkiem trawy cytrynowej, imbiru i wybranych glonów np arame ( marchewka, pietruszka, seler, cebulka, kawałek pora ) + przyprawy: listek laurowy, kilka listków limonki, szczypta tymianku i kurkumy, sól i czerwony pieprz;
glony arame można wcześniej namoczyć w wodzie ok 15 min.
osobno podsmażam na oliwie cebulę pokrojoną w piórka i świeżą paprykę, przyprawiam wędzoną suszoną papryką;
do gotującego się wywaru z warzyw dodaję cieciorkę ( wcześniej wyjełam kombu i pokroiłam w paski a ziarna lekko zmiksowałam ) a potem podsmażoną paprykę z cebulką.. gotujmy jeszcze chwilkę i gotowe !
 ciecierzyca gotowana razem z glonami kombu

świeżą trawę cytrynową - jej dolną część, najlepiej "utrzeć/zbić" w moździeżu, trawa nadaje potrawom lekki cytrynowy posmak i aromat ( nie jemy jej )

 wędzona suszona papryka - co za aromat ! ach ! ;)









Olsztyn