wtorek, 17 grudnia 2013

cebulowy relish z żurawiną

 relish a po polsku relisz czyli sos, czatnej, dip - super dodatek do dań, ma słodki posmak a to za sprawą cukru trzcinowego który karemlizuje się z cebulą podczas duszenia, dodatkowo ocet winny dodaje słodko-kwaśnego posmaku pasującego do wszelkich dań/kanapek;
smakuje pysznie z  moim pasztetem marchewkowo-orzechowym ;)
 składniki na dwa średnie słoiczki:
3 duże czerwone cebule
1 szklanka czerwonego octu winnego ( i odrobina balsamicznego )
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka zmielonych goździków
garść suszonych żurawin
szczypta soli
1 mała czuszka chili - jeśli chcecie aby było pikantne
cebulę szatkujemy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dusimy na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje a cebulka się skaremelizuje, relisz możemy przechowywać w lodówce kilka tygodni, smacznego !
ps możemy użyć wyłącznie octu balsamicznego