niedziela, 17 listopada 2013

zielenina macerowana w oleju

 ogórecznik



zielenina mecerowana olejem to dobry spsoób na jej dłuższe przechowanie możemy ją trzymać w lodówce kilka dni a jeśli jest dobrze zanurzona w oleju jeszcze dłużej;  jesienny ogród jeszcze kilka dni temu: listki rukoli, sałaty lodowej, natka pietruszki, ogórecznik - listki drobno siekam i zalewam olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i olejem lnianym doprawiam solą i pieprzem całość lekko ubijam dociskam - mój ulubiony dodatek do pieczywa i nie tylko ( oczywiście można to zrobić z oliwą lub z innym ulubionym olejami tłoczonymi na zimno ); polecam !
ps 1 po dokładnym opłukaniu zieleniny w wodzie zostawiamy ją na ścierce aby przeschła najlepiej kilka godzin osuszona i zalana olejem przechowje się bardzo dobrze i długo w lodówce
ps 2 polecam dodać rozgnieciony ząbek czosnku jeśli lubicie







 platki kwiatów nagietka i ogórecznika





 ...z pasztetem marchewkowo-orzechowym