piątek, 15 listopada 2013

paprykarz z jaglanej na jarmużu



jesienny paprykarz... czyli wszelkie duszone warzywa połączone z ugotowaną kaszą jaglaną; bazą sosu są: pomidory, papryka i cebula, w tej wersji dodałam jeszcze: pora, korzeń pietruszki, marchewki, selera, czosnek, grzyby mun w proporcjach takich jak lubimy; kaszę jaglana prażę na sucho w rozgrzanym rondlu aż zacznie pięknie pachnieć następnie zalewam wrzącą wodą ( na każdą szklankę kaszy przypadają dwie szklanki wody ); sos warzywny przygotowujemy podobnie jak leczo czyli dusimy warzywa razem aż puszczą soki nastepnie miksujemy dodając pokrojone w paseczki grzyby mun (przyprawy sosu: sól, pieprz, kumin, kurkuma, papryka słodka, chili, tymianek, rozmaryn, oregano, liśc laurowy, liśc limonki, ziele angielskie - listki i ziele musimy wyłowić przed zmiksowaniem ); gdy wszystko gotowe łączymy kaszę i sos chwile dusimy często mieszając aby kasza się nie przypaliła ;) kaszę do sosu wrzucam partiami do uzyskania dobrej konsystencji;
do paprykarzu przygotowałam również jarmuż zblanszowany kilka minut we wrzątku, posiekany i podsmażony z czosnkiem i przyprawiony solą - pycha!
ps jeśli nie macie świeżych pomidorów mogą być z puszki