czwartek, 7 listopada 2013

rozgrzewająca warzywna potrawka z amarantusem

 rozgrzewająca potrawa idealna na jesienne dni; składniki: 2 cebule, kawałek pora, kawałek selera, korzeń pietruszki, 1 marchewka, cuknia, kawałek dyni, kilka pieczarek, kilka suszonych pomidorów, 2-3 ząbki czosnku, 2 łyżlki płatków z ziaren amarantusa, odrobinę czarnego sezamu, całość dusimy na oliwie z odroboną wody; przyprawy: kurkuma, słodka papryka, chili, tymianek, rozmaryn, liść laurowy, sól i pieprz; do potrawy dodałam świeży rozmaryn i  tofu - smacznego !
 poniżej płatki z ziaren amarantusa
 amarantus inaczej szarlat należy do najstarszych roślin uprawianych na świecie, docenili go już Inkowie, Majowie i Aztekowie; cenne źródło białka i błonnika jest 3-krotnie większy niż w ziarnie przenicy zawiera substancje opóźniające procesy starzenia jak skwaleny i antyoksydanty przeciwdziałające chorobom; eksperci ds. zywności określają szarłat jako roślinę XXI wieku.