niedziela, 3 listopada 2013

chutney z pomidorów imbiru i mango

 do powstania tego chutney'a zainspirował mnie pyszny dżem pomidorowo-imbirowy który dostałam od Moniki pomyślałam od razu że to idealna baza do pikantnego sosu; chutney wyszedł pyszny oto przepis: 1 kg pomidorów ( najlepiej dojrzałych ), 1 mango, 3 łyżki startego na tarce świeżego imbiru, niepełna szklanka cukru trzcinowego, łyżeczka soli morskiej, pół łyżeczki cynamonu, i utarte w moździerzu przyprawy: 1 łyżeczka kminku, 2 malutkie suszone czuszki chili, kilka goździków; do rondla wrzucamy pokrojone na duże części pomidory, mango, imbir, cukier, wszystkie przyprawy i dusimy na małym ogniu aż pomidory się rozgotują a spora część płynu odparuje, gorące przekładamy do słoiczków i odwracamy do góry dnem.