czwartek, 11 stycznia 2018

wegański pasztet z kaszy jaglanej i quinoa z boczniakami

 potrzebujesz:
- 50g kaszy jaglanej
- 50g kaszy quinoua
- 150g świeżych boczniaków
- jedna szalotka lub mała cebulka
- 3 ząbki czosnku 
- 2 łyżki oliwy
przyprawy: pół łyżeczki kurkumy i ziaren kozieradki + płaska łyżeczka ziaren czarnego i czerwonego pieprzu + 2 szczypty nasion kopru włoskiego +  płaska łyżeczka czarnego sezamu + sól do smaku + świeży lub suszony tymianek ( może być kolendra lub natka pietruszki )
wykonanie:
obydwie kasze łączymy i płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, następnie wsypujemy do wrzącej wody ( 1 porcja kaszy na 2 porcje wody ) dodajemy kurkumę i gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę - odstawiamy do ostygnięcia;
ugotowaną kaszę, boczniaki, szalotkę, czosnek mielimy w młynku wraz z przyprawami - masę musimy dobrze wymieszać i doprawić solą - dodajemy oliwę i wykładamy masę do foremki - wierzch smarujemy odrobiną oliwy i posypujmy sezamem i tymiankiem - pieczemy w temp. 180 stopni 40 minut
ps. użyłam okrągłej foremki średnicy 18 cm