sobota, 13 maja 2017

pączki kwiatów mniszka marynowane w oliwie z macierzanką i czosnkiem

 w końcu ! po majowych śniegach i mrozach łąki pokryły się żółtym kolorem... kwitną mniszki - wiadomo miód z kwiatów mniszka to podstawa ale "kapary" z pąków kwiatów mniszkowych również warte są uwagi ;)
potrzebujesz:
- ok 1 szklanka paków kwiatów mniszka ( najlepiej suchych oczyszczonych - nie moczymy ich w wodzie )
- kilka gałązek świeżej macierzanki lub tymianku ( również osuszone )
- 1-2 ząbki czosnku pokrojone cieniutko w płatki
- ok łyżeczka soli himalajskiej
- czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
wykonanie:
suche pączki kwiatów i gałązki macierzanki wkładamy do słoika przekładając gałązkami macierzanki, płatkami czosnku lekko przesypujemy solą i zalewamy oliwą + 2 łyżeczki octu zalewamy tak aby całość była dobrze zanurzona , odstawiamy do lodówki i przechowujemy około tydzień;
dodajemy do sałatek, kapapek pycha !