poniedziałek, 8 maja 2017

sałatka ze smardzami w ziołach i kwiatach jadalnych

 smardze - pyszne grzyby i delikates dla wiosennych grzybiarzy ;) od niedawna zwolniony "z pod" ścisłej ochrony więc jeśli je znajdziemy możemy cieszyć się ich niezwykłym delikatnym smakiem i aromatem choć najlepiej smakują smażone z cebulką i czosnkiem - są idealne jako składnik zapiekanek, farszy, zup...
tej wiosny mój mały zbiór wylądował w sałatce z zieleniną z łąki i gotowanymi ziemniakami;
potrzebujesz:
- ok 10-12 średniej wielkości smardzów;
- 2 ugotowane w mundurkach ziemniaki;
- odrobina szczypiorku, natki pietruszki,listków babki lancetowatej i po kilka kwiatów: jasnoty purpurowej. bluszcza kurdybanka, fiołka trójbarwnego, mniszka
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek, ocet jabłkowy lub winny, sól himalajska
wykonanie:
smardze płuczemy w wodzie odcinamy nóżki kroimy na pół i czyścimy - gotujemy w wodzie ok 20 -30 min - płuczemy i odcedzamy na sicie ( tak przygotowanie i ostudzone możemy przechowywać w lodówce ok 2 dni ), osuszone smażymy z dodatkiem oliwy na patelni aż się zrumienią pod koniec dodajemy ząbek czosnku; ostudzone ugotowane ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę - dodajemy do grzybów, następnie zioła siekamy a kwiaty delikatnie rwiemy - mieszamy, doprawiamy oliwa , solą i octem, smacznego !

W Polsce grzyb ten do 2014 r., podlegał ochronie ścisłej, od dnia 17 października 2014 r. podlega ochronie częściowej na podstawie rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r., (Dz. U. z dnia 16 października 2014 r., poz. 1408). Ochronie podlegają okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni.


 dąbrówka rozchodnik poniżej

 jasnota purpurowa poniżej

 natka pietruszki, babka lencetowta i dąbrówka rozchodnik poniżej