środa, 15 kwietnia 2015

wegańskie i bezglutenowe placuszki z pokrzywą, rzodkiewką i natką pietruszki

 pyszne chrupiące i koronkowe placuszki ;)
potrzebujesz:
1 i 1/4 mleka roślinnego lub wody;
10 łyżek mąki gryczanej;
7 łyżek mąki kukurydzianej;
2-3 rzodkiewki - starte na tarce;
1/4 jabłka - stara na tarce;
ząbek czosnku;
pokrzywa - około 10 sztuk górnych rozet - posiekana;
natka pietruszki posiekana - opcjonalnie - posiekana;
łyżeczka oleju rzepakowego, sól;
łyżeczka czarnego sezamu
wykonanie:
do mleka wsypujemy dwa rodzaje mąki i miksujemy, dodajemy zieleninę i przyprawy, smażymy z obu stron na złoto ;
ps. ważne aby na patelni był rozgrzany olej, pierwsze placuszki zwykle się nie udają;
jeśli będą się przerywały oznacza to że musimy dodać jeszcze mąki kukurydzianej;
;)










#ewapewiosna #ewapeprzystawki