wtorek, 28 kwietnia 2015

wegańska sałatka z awokado, podagrycznikiem i wrotyczą + ogórek + słodkie pomidorki + pieczona papryka...

 pyszne, pyszne...
na 1 osobę potrzebujesz:
połówkę awokado, 4 listki wrotyczy, 10 listków młodego padagrycznika, 4 małe słodkie pomidorki, kawałek papryki bez skórki, połówkę świeżego ogórka, 4 cebuli dymki, szczypta czarnuszki, sok z cytryny, sos sojowy, sól i czarny pieprz;
wykonanie:
awokado kroimy w paski, siekamy podagrycznik i wrotycz + cebulki, układamy warstwami, potem ogórek, i pomidorki z papryką, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną, sosem sojowym i olejem lnianym !
;)

kilka słów o wrotyczy:
używana od dawien dawna w medycynie ludowej, silnie aromatycznie zioło, które osiąga wyskość około 90cm a pochodzi z Europy;
Wrotycz  zawiera olejki lotne (thujone) -  oraz gorzkie glikozydy, terpenoidy, flawonoidy, garbnik; ciekawostką jest że każdy gatunek może mieć inny skład chemiczny; znana jako środek przeciwrobaczny i jako składnik przyprawowy dań,: ciast, zup, past;
uważana za roślinę trującą ale tylko kwiaty, natomiast listki już nie, herbatka pita w niedużej ilości z listków dobra jest na robaki, owsiki, na złośliwe bakterie, stosowana również jest przy prostacie, problemach jelitowych, przy trądziku różowatym, poprawia krążenie, natomiast pita raz od święta pomoże wyregulować organizm, suszone liście i kwiaty wrotycza pospolitego znaljdują zastosowanie w różnego rodzaju herbatkach i naparach;
Tujon - substancja trująca w małej dawce  może być też lecznicza a cztery listki wrotczny dodane do potrawy są zupełnie bezpieczne;















#ewapewiosna #ewapesałatki