niedziela, 6 kwietnia 2014

wege warzywny gulasz z pokrzywą i tempeh

bardzo pyszny i prosty w przygotowaniu gulasz warzywny z dodatkiem pokrzyw i tempeh,
użyłam: 1 cebulę białą, 1 cebulę czerwoną, 1 marchew, pół czerwonej papryki, boczniaki - wg uznania, 2 średnie cukinie, 2 ząbki czosnku, 3 garście pokrzyw, tempeh smażony - połowa kostki;
do rozgrzanego rondla z olejem rzepakowym wrzucamy pokrojoną cebulę, marchewkę, boczniaki, paprykę, wrzucamy 2 listki kaffiru - niekoniecznie - dusimy ok 10min - dolewając odrobiny wody; następnie dodajemy 2 pomidory pokrojone na ćwiartki, cukinię, czosnek, liście pokrzywy; przyprawiamy: odrobiną tymianku, rozmarynu, papryką słodką i w płatakch, kurkumą, wsypujemy łyżeczkę nasion chia, szczyptę czarnuszki, dusimy ok 10min, jeszcze sól i pieprz na koniec wsypujemy tempeh pokrojony w kostkę, natkę pietruszki i kwiatki podbiału - jeśli mamy ;), danie gotowe !



czarne ziarenka to czarnuszka, a szare nasiona chia;


tempeh wytwarzany jest z ziaren soi i poddawany procesowi fermentacji; lekkostrawny, zawiera białko, żelazo oraz witaminy z grupy B; jego wytwarzanie zapoczątkowano w Indonezji ok 1815 roku ;)
TEMPEH, skład: ziarno soi, olej słoneczikowy, sos sojowy shoyu;
( przygotowywanie tempehu rozpoczyna się od namoczenia ziaren soi. Następnie gotuje się je z dodatkiem substancji zakwaszającej (najczęściej jest to ocet), dzięki czemu stwarza się warunki korzystne do wzrostu odpowiednich grzybów. Po odcedzeniu i ostudzeniu ugotowanych ziaren dodaje się do nich starter zawierający zarodniki Rhizopus oligosporus (grzyba z rzędu pleśniakowców) i inkubuje 24-36 godzin w temperaturze 30-42°C )
















korzystajmy: jedzmy wiosennego mniszka ! pycha !