środa, 9 kwietnia 2014

wegańskie ryżowe placuszki ze stokrotkami i fiołkami ;)







pomysł na kwiatowe placuszki spadł z wiosennego nieba ;)
na ciasto: 1,5 szklanki wody, 1 szklanka mąki ryżowej, 4 łyżki mąki kukurydzianej, 3 łyżki zmielonych ziaren siemienia lnianego, 3 łyżki dowolnych otrąb, syrop ryżowy opcjonalnie wg uznania ( syropem polewamy placuszki przed spożyciem ), łyżeczka czarnego sezamu, łyżeczka oliwy; całość miksujemy odstawiamy na chwilkę ( 5min ), i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z oliwą ;) na każdy placuszek nakładamy stokrotki i fiołki wg uznania ;) i smażymy...
placuszki są lekko kruche i lekko mączne ;) oraz pięknie wyglądają, możemy je zjadać na gorąco lub zimno, a polane syropem są naprawdę pyszne, smacznego !
ps.1. jeśli ciasto będzie się kruszyło dodajcie więcej mąki kukurydzianej ;)
ps.2. fiołkowy syrop z fiołków + syrop ryżowy ;)
ps.3. jeśli do ciasta dodamy płatki róż a do syropu wody różanej placuszki smakują jak halva - przysmak hiduski ;)