piątek, 25 kwietnia 2014

wegański torcik daktylowy






polecam ten mały torcik, jest prosty w przygotowaniu i bardzo pyszny ;)
podaję składniki na małą tortownicę 18 cm:
ok 0,5 kg daktyli, 2 garście migdałów, 3-4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki popingu z amarantusa ( niekoniecznie ), 1 łyżka karobu, 1 łyżka agaru, 100g nerkowców ( najlepiej namoczne w wodzie na całą noc ), 2 łyżki suszonej żurawiny, 1 gruszka, wiśnie w syropie lub inne ulubione owowce;
do wykończenia: świeże kwiaty fiołków ( zamiast możemy użyć płatki prażonych migdałów lub owoce: maliny, borowki )
wykonanie: daktyle i obraną gruszkę w kawalkach wrzucamy do rondla dolewamy wodę i dusimy na wolnym ogniu - jeśli trzeba dolewamy więcej wody, gdy daktyle zaczną się rozpadać odstawiamy je aby ostygły a potem miksujemy;
spód: ok 1 kubek masy daktylowej miksujemy z migdałami, wsypujemy płatki owsiane, poping, żurawinę, spod tortownicy wysypujemy płatkami owsianymi lub otrębami i nakładamy równomiernie "spód" lekko go dociskając, na nim układamy owoce z syropu lub świeże;
masa daktylowa: pozostałą część masy daktylowej wrzucamy znowu do rondla dodając karob i agar, zagotowujemy, lekko ostudzamy i nakładamy następną warstwę "na spód i owoce" dokładnie dociskająć, ostatnia biała warstwa to krem ze zmiksowanych orzechów nerkowca z odrobiną syropu ryżowego - dekorujemy jadalnymi kwiatkami lub owocami'
ps. fajnie jeśli trocik zostawimy na parę godzin w lodówce
ps. nerkowce możemy zalać wrzątkiem i zostawić na 1 godz aby napęczniały