środa, 16 kwietnia 2014

wege kofty z tofu i pokrzywy z mąką z ciecierzycy + zatar








na kofty użyłam: 1 opakowanie tofu -300g , 1 filiżankę mąki z ciecierzycy, dwie garście posiekanej pokrzywy, odrobina posiekanego szczypiorku i papryczki chili, 2 łyżki zataru, sól i pieprz do smaku + 2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, całość łączymy i dokładnie mieszamy, formujemy kuleczki, obtaczamy je w ciecierzycowej mące i smażymy na rozgrzanym oleju delikatnie obracając - są pyszne !
ps.1. możemy je usmażyć na głębokim oleju;
ps.2. czosnek również będzie idealnym dodatkiem, nie wspomnę o czosnku nieździwedzim ;)

Zatar - przyprawa arabska coś na wzór gomasio, prezent od Artura i Tomka przywieziony prosto z Telavivu;
zatr to mieszanka przypraw - występuje w różnych kombinacjach używana jest jako dodatek do oliwy, pieczonych i duszonych warzyw... przykladowy skład: prażony sezam, tymianek, sumak, oregano, bazylia, cząber, majeranek, sól do smaku;







polecam cykorię szybko-zasmażaną z dodatkiem octu balsamicznego ;D






oraz oliwę pietruszkową z chili... i płatkami stokrotek







i piękne hiacynty z działki od Pani Krysi ;)