wtorek, 1 kwietnia 2014

grzanki z podagrycznikiem, fiołkami, podbiałem...

wiosennie... jedzmy kwiatki i zioła
kwiaty podbiału

moja liczba ;)

podagrycznik - młode listki możemmy potraktować jako rodzaj sałaty w połączeniu z liśćmi mniszka i kwiatów stokrotek, fiołków możeny przygotować piękną wiosenną sałatkę; listki możemy też przygotować podobnie jak szpinak, a także dodać do wiosennej „zielonej zupy”; świeże liście można również zakwaszać (kisić),podobnie jak liście kapusty zawiera flawonoidy,związki kumarynowe, kwasy chlorogenowy i kawowy,witaminę C, poza tym składniki mineralne (żelazo,miedź,mangan,tytan,bor,wapń i potas). Ma działanie regenerujące organizm,odtruwające,moczopędne,przeciwreumatyczne,również przeciw podagrze,stąd nazwa rośliny.
dzika marchew




Soren ;)
fiołek wonny - to nie tylko roślina ozdobna, ale i lecznicza a także wykorzystywana w kuchni: do sałatek, kwiaty można kandyzować lub przygotować syrop o przepięknej liliowej barwie; olejek eteryczny jest używany w kosmetyce m. in. do wyrobu perfum; w starożytnej Grecji fiołki były świętym kwiatem;





"smarowidło" do grzanek z poszatkowanego pogadrycznika z dodatkiem fiołków, kwiatów podbiału, wymieszane z dużą ilością oleju/oliwy z ulubionymi przyprawami lub tylko solą i pieprzem ;) dodatkowo z tofu i czosnkiem niedźwiedzim, grzanki wstawiamy na 15min do piekarnika, przepyszne... ;)








dobra wiadomość w Kauflandzie można zakupić czosnek niedźwiedzi w cenie 5,99 / pyszny z rozkruszonym tofu, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i odrobbiną soku z cytryny + pieprz i sól






fiołki pięknie ozdobią każdy deser ;)