niedziela, 2 marca 2014

wegańskie kotlety z buraczków i cukinii z pistacjami


 pyszne kotleciki łatwe i szybkie w przygotowaniu pod warunkiem że mamy już ugotowane buraczki;
moje buraczki były pyszne i słodziutkie z gospodarstwa rolnego z Tłokowa - pozdrowienia dla Łukasza ;)  i jeszcze kapusta kiszona jest przepyszna ;)
( możecie go spotkać na olsztyńskim rynku ul.grunwaldzka )
 składniki: kilka ugotowanych małych buraczków, mała cuknia ( użyłam połówkę większej ), ząbek czosnku, po 2-3 łyżki mąki grycznej i kukurydzianej, garść posiekanych drobno lub rozgniecionych w moździeżu pistacji, łyżeczka ziaren sezamu, łyżeczka soli, posiekana natka pietruszki;
wykonanie: cuknie tarkujemy na większych otworach tarki, buraczki na mniejszych, dodajemy mąki, pistacje, sezam, przyprawy... dokładnie mieszamy, jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy więcej mąki... formujemy kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z oliwą ;)
 smacznego !
ps. idealne do wegeburgerów ;D
ps. do kotlecików polecam sos z octu balsamicznego, oliwy i musztardy...



 mój dodatek do tego dania to rozkruszone tofu, kapary, oliwki, pomidorki cherry i czosnek zanurzone w oliwie :) pycha !