piątek, 14 marca 2014

wegańska zupa z czerwoną soczewicą, fenkułem i jagodami goji


fenkuł czyli koper włoski, warzywo o delikatnym anyżowyo-lukrecjowym aromacie zrodziny selerowatych, pochodzi z klimatu śródziemnomorskiego, jest używany również jako roślina lecznicza wspomagająca trawienie, działa przeciwskurczowo, tonizuje i wzmacnia żołądek, zawiera: witaminę C, potas, mangan, kwas foliowy, błonnik, żelazo, wapno, witaminę B3, dodatkowo olejek fenkułowy jest stosowany do aromatyzowania kosmetyków i mieszanek zapachowych; jadalną cząścią kopru jest bulwa / cebula najczęściej używana jako składnik zup i sałatek;
zupa warzywna z mlekiem kokosowym, składniki: 2L wody, pół szklanki czerwonej soczewicy, 1 marchewka, połowa fenkuła, 1 korzeń pietruszki, 2 łodygi serera naciowego, cebulka, kawałek pora, kilka suszonych pomidorów i kilka świeżych cherry, ząbek czosnku, kawałek czerwonej papryki ( nie koniecznie ), garść jagód goji, 1/4 puszki mleka kokosowego;
przyprawy: kurkuma, papryka słodka, chili, szczypta mielonego anyżu, szczypta kardamonu, liść laurowy, 3-4 liście limonki, 2 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz roztarte w moździeżu, odrobina ziaren czarnuszki i oliwa z pestek dyni;
wykonanie: soczewicę prażymy na suchej patelni i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą, dorzucamy suszone liście lauru i limonki oraz ziele angielskie gotujemy 3 min, następnie dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy i gotujemy ok.10 min, po tym czasie wlewamy mleko kokosowe i dalej gotujemy ok 5 min na koniec wsypujemy jagody goji - część zostawiamy aby posypać nimi zupę gdy już będzie w talerzu ;) posypujemy ziarenkami czarnuszki i wlewamy odrobine oleju z pestek dyni lub lnianego, smacznego !