wtorek, 4 marca 2014

makaron soba z brokułem, suszonymi pomidorami i żurawiną



 soba - japoński makaron gryczany o pięknym kolorze i delikatnym lekko słodkim smaku i bardzo go lubię ;D  sposób przygotowania jak na opakowaniu: wrzucamy na wrzątek i gotujemy równo 5min; możemy zjadać go na zimno i gorąco, możemy również przygotować z niego soba maki ;)
( można uznać że jedna wiązka makaronu przypada na jedną osobę );

 potrzebujemy: 1 brokuł, 3-4 suszone pomidory pokrojone w paski ( ewent. z marynaty olejowej ), 2 ząbki czosnku, garść suszonych żurawin ( przepłukanych w wodzie i lekko poszatkowanych, wtedy ładnie połączą się z pozostałymi składnikami );
brokuła dzielimy na cząstki wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą, dorzucamy również pomidory.. często mieszamy dodajemy jeszcze oliwy ( ale nie podlewamy wodą ) i dusimy ok 5min, następnie dodajemy czosnek i żurawinę, przyprawiamy solą i czarnym pieprzem i dusimy dalej aż brokuły będą chrupiące, wykładamy na talerz na którym czeka już makaraon i zjadamy wszystko !  ;)
 
danie może wygląda na niepozorne ale uwierzcie że jest pyszne ! ;P