niedziela, 9 marca 2014

pasta marchewkowa z żurawiną, imbirem, nasionami chia....

prosta i szybka pasta z marchewki;
składniki: 3-4 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka startego imbiru, 2 łodygi selera naciowego, 3 średnie cebulki, 2-3 łyżki przepłukanych suszonych żurawin, 1 łyżka nasion chia, szczypta nasion czarnuszki;
przyprawy: sół, pieprz seczuański, papryka słodka, chili, kardamon, kurkuma, kozieradka, tymianek, rozmaryn;
wykonanie: marchew i pietruszke trakujemy, cebulę i łodygi selera kroimy w małą kostkę, żurawine lekko siekamy - wrzucamy do rondla z rozgrzaną dobra oliwą/olejem dusimy ( możemy raz 'podlać" wodą ) często mieszając, po ok 5min dodajemy przyprawy i nasiona i dusimy dalej aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione ;)
pycha na kanapki z koperkiem ;)
ps1. możecie całość zmiksowac na jednolita masę;
ps2. jeśli nie macie nasion chia użyjcie nasion prażonego sezamu np czarnego ;);
ps3. marchewka od Łukasza ;)


nasiona chia czyli szałwia hiszpańska to małe ziarenka w kolorach szarości aż po biel, przypominają nasiona rukoli ;) uprawina była przez Azteków a obecnie w Meksyku i Gwatemali gdzie używana jest jako składnik odżywczych koktajli ponieważ zawiera dużo białka i kwasów Omega-3;
Porcja 15 g nasion Chia zawiera:
• 107 mg wapnia
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku
w kuchni mają zastosowanie w:
-jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw, dodatek do koktajli
-zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników
-do puddingów, sosów, zagęszczania zup ( nasiona maja pdobne właściwości do nasion lnu po namoczeniu wytwarza się żelowa otoczka )
-można je również kiełkować