poniedziałek, 30 września 2013

pasztet marchewkowo-orzechowo-jarmużowy




oto pasztet marchewkowo - orzechowy w wersji z jarmużem ;) 
potrzebujemy 6-7 marchewek, 10 dag orzechów włoskich, 2-3 ząbki czosnku, kilka blanszowanych i poszatkowanych listków jarmużu, marchewki kroimy w słupki i smażymy na rozgrzanej oliwie przyprawiając tymiankiem, słodką papryką, chili, solą pod koniec dorzucamy czosnek i zmielone orzechy, lekko studzimy i miksujemy;
marchewkę wykładamy do foremki przekładając jarmużem, na wierzchu układamy liski szałwi, natkę pietruszki, lekko solimy, posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i skrapiamy oliwą, pieczemy ok 45min w tem.180 st.
ps przy okazji możemy upiec np słodkie małe buraczki, pyszne !