piątek, 13 września 2013

tarta porowo-dyniowo-kurkowa





 wegańska tarta warzywna na spodzie z suszonych moreli i mąki ryżowej;
spód: ok 20dag suszonych moreli, mąka ryżowa i woda;
morele myjemy i zalewamy wrzątkiem zostawiamy na ok 1 godz aby zmiękły, następnie miksujemy/mielimy dodajemy mąkę ryżową i wygniatamy ciasto podlewając wodą, aż powstanie ciastowa masa ;) wylepiamy formę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 30-30 min / 180 st
nadzienie: 2 pory, kawałek dyni, kurki, kawałeczek tofu, ewent.małe pomidorki, składniki kroimy na małe cząstki wg uznania, mieszamy w misce z zrozdrobnionym tofu, oliwą i przyprawami, sól i pieprz, wykładamy na podpieczone ciasto i pieczemy dalej ok 40 min.
( pomidorki wykładamy na 15 min przed końcem pieczenia )