środa, 28 sierpnia 2013

zupa krem z pieczonej dyni i papryki










przepyszna zupa  ;)
pyszna i prosta w przygotowaniu, potrzebujemy wywar z warzyw, połówkę średniej wielkości dyni, paprykę czerwoną, żółtą i zieloną, czosnek - 2 ząbki, pół puszki melka kokosowego ( użyłam wersji light ), ulubione przyprawy: papryka słodka, kurkuma, chili, tymianek, gałka muszkatołowa, listki limonki i laurowe, ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz, sól, natka pietruszki, cytryna...
dynię, papryki a przy okazji cebulki i pomidorki pieczemy ok 30-40 min w 180 st.,
do gotującego wywaru wrzucamy upieczoną rozdrobnioną dynię - bardzo łatwo oddziela się od skórki możemy użyć widelca, dodajemy przyprawy i gotujemy ok 10min, dodajemy mleczko gotujemy jeszcze 5 min, następnie wyjmujemy liście i ziarna ziela, miksujemy zupę na krem, osobno obieramy papryki ze skórki kroimy w paseczki dodajemy do zupy ( jeśli dodamy po połowie z każdej z papryk będzie wystarczająco ), podajemy z plasterkiem cytryny i natką pietruszki.



 płatki nagietka pasują tu idealnie ;)











 piękny bukiet z kwiatów działkowych p.Halinki