poniedziałek, 26 sierpnia 2013

wegańska tarta bananowo-malinowa



 smakowita tarta ;)
spód tarty: 30dag suszonych moreli, szklanka mąki ryżowej, ok 100ml wody lub mleka roślinnego, 1 łyżka otrąb; morele zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok 30min, potem płuczemy i rozdrabniamy blenderem, dosypujemy makę ryżową, otręby i wyrabiamy ręcznie dolewając wody lub mleka, "wyklejamy" ciastem wysmarowaną tłuszczem formę. Pieczemy ok 30-40min w temp. 180 st.
masa: 3 banany, opcjonalnie słód,miód, cukier ok 1/4 szklanki, 2 łyżki agaru, ok 100-150ml wody lub mleka roślinnego - banany miksujemy na masę dodając wodę/mleko, słód i agar gotujemy kilka minut i lekko studzimy; ponieważ masa dosyć szybko się ścina  b.ciepłą wylewamy w formę z ciastem, danie już gotowe pozostaje wykończenie: użyłam malin, kwiatków bratka i sosu porzeczkowo-agrestowego...  schłodzona nabiera smaków - polecam !