niedziela, 4 sierpnia 2013

karemelizowana młoda cebulka z czarną porzeczką i żurawinami











3 duże młode cebulki,
1 ząbek czosnku,
3-4 łyżki sosu lub konfitur z czarnej porzeczki ( zamiennie mogą być powidła śliwkowe lub duże jabłko pokrojone w kostkę ),
1 łyżka suszonych żurawin,
Olej rzepakowy tłoczony na zimno - opcjonalnie
Przyprawy: sól, czerwony pieprz, świeży tymianek, hyzop, macierzanka, jako dodatek kwiatki kolendry i hyzopu;

Na rozgrzaną patelnie z olejem wrzucam pokrojoną w kostkę cebulkę, duszę ok. 5-10 min często mieszając, następnie dodaję poszatkowany ząbek czosnku, mieszam chwilkę potem dodaję żurawiny i porzeczkowy sos,  gałązkę tymianku, wcześniej roztarty w moździerzu pieprz z solą; dalej często mieszamy a cebulka będzie szklista i miejscami lekko przypalona na koniec dodajemy listki świeżej macierzanki i ozdabiamy kwiatkami kolendry i hyzopu ( jeśli takowe posiadamy );
Idealna przystawka do pieczywa, serów, mięs… co kto lubi   ;)  podajemy w wersji „na ciepło lub zimno”

PS  sos/dżem z czarnej porzeczki przygotowuję wcześniej i wekuję do słoików, możemy go przygotować również „na szybko”: porzeczki zasypujemy cukrem trzcinowym i lekko podgotowujemy.. sos gotowy !