wtorek, 4 czerwca 2019

roślinny koktajl arbuzowo - ogoórecznikowy


 Ogórecznik to piękna i łatwa w uprawie roślina w dodatku gdy ją raz zasiejecie w swoim ogródku rozsiewa się sama w następnych latach, ma piękne błękitne lub różowe małe kwiatuszki które pięknie prezentują się w deserach czy letnich sałatkach czy lemoniadach jej liście mają zapach delikatny ogórkowo-melonowy; o właściwościach leczniczych wspomaga trawienie i wzmacnia nasz układ odpornościowy od wewnątrz, działa przeciwzapalnie, oczyszcza krew i wygładza skórę, pomaga w problemach z dziąsłami czy w cerze z problemami naczynkowymi ;  jej liście możemy używać jak szpinak, zaparzać herbatki czy dodawać do lemoniad, z nasion tłoczony jest olej; możemy też zjadać liście na surowo - uwaga listki są lekko kujące  ;)
koktajl z listków ogórecznika
- mleko roślinne 1 szklanka
- pęczek listków ogórecznika
- 3 plastry arbuza
- sok z cytryny
miksujemy i wypijamy , na zdrowie !