piątek, 27 października 2017

jesienna sałatka z pieczoną cykorią boczniakami i buraczakami + kwiaty jadalne

 nasturcja, ogórecznik i fiołki kwitną wciąż kwitną, możemy więc  cieszyć się nimi do późnej jesieni i jeść je póki pierwsze przymrozki ich nie unicestwią...
prosta sałatka z pieczonymi słodkimi buraczkami na bazie roszponki - możemy też użyć innej sałaty;
przygotowanie:
- małe buraczki myjemy i pieczemy aż do miękkości - ok 5,6 sztuk
- 2-3 cykorie kroimy na pół pół skrapiamy oliwą i cytryną - solimy
- kilka boczniaków "rwiemy" i również skrapiamy oliwą
/wszystkie warzywa możemy piec razem - piekarnik nagrzany 180 st góra-dół / z tym że cykorię i boczniaki ok 30 min a buraczki ok.60 min - musimy sprawdzać;
przygotowujemy listki sałaty i kwiatki - upieczone i wystudzone warzywa układamy na sałacie - skrapiamy oliwą + sól i czarny pieprz + kwiatki = zjadamy ;)