środa, 11 października 2017

pieczone żółte buraczki + smażone liście buraczkowe

 Witajcie !
żółte buraczki pyszne, pyszne ! słodkie i delikatne w smaku w dodatku krócej się gotują i zapiekają niż buraczki tradycyjne; wykorzystujemy bulwy jak i liście, liście smakują podobnie jak listki boćwiny czyli buraczków liściowych;
moja propozycja to zapiekane bulwy  buraczków:
kroimy je w ósemki i pieczemy ok 30 minut w temp 180 st góra i dół ( sprawdzajmy aby się nam nie spaliły gdyż każdy piekarnik inaczej  "zapieka" /
listki:
łodyżki kroimy na centymetrowe kawałki i wrzucamy na patelnie z rozgrzana oliwą, dusimy kilka minut często mieszając, następnie dodajemy posiekane liście, podlewamy je wodą ok 1/4 szklanki + posiekany czosnek + szczypta chili + kilka kropel oleju sezamowego + sól do smaku lub sos sojowy mieszamy gdy łodyżki będa chrupiące dolewamy łyżkę octu ryżowego lub  jabłkowego, mieszamy i danie gotowe, na usmażone łodygi i listki wykładamy upieczone buraczki - skrapiamy oliwą ;)
pyszna przystawka - możemy ją podawać gorącą a wystudzona może służyć jako sałatka do obiadu
PS
buraczki z PGR Tłokowo