piątek, 8 maja 2015

syrop z mniszka z pokrzywą i imbirem


 majowy mniszek jest najpyszniejszy na majowy syrop ;)
potrzebujemy:
kwiaty mniszka opcjonalnie tyle ile chcemy ;) ( najlepiej zerwane w suchy słoneczny dzień );
cukier biały lub trzcinowy 1kg lub więcej;
sok z 1,2 cytryn;
kilka plastrów imbiru;
ok 10 sztuk rozet pokrzywy;
wykonanie:
kwiaty przebieramy, pokrzywę lekko płuczemy wykładamy do naczynia i zalewamy gorącą wodą ok 1 cm "nad" powierzchnię kwiatów i zostawiamy na kilka godzin - ja zostawiam na całą noc;
po tym czasie płyn zlewamy do drugiego garnka i odciskamy płyn z masy kwiatowej i pokrzywy, garnek wstawiamy na gaz wsypujemy cukier, dodajemy imbir i gotujemy na małym ogniu, po ok 30 min dodajemy sok z cytryn / próbujemy do smaku jaki nam pasuje /; studzimy i znowu zagotowujemy - najlepiej jeśli syrop poleży przez noc i na drugi dzień znowu gotujemy do momentu aż lekko zacznie gęstnieć wtedy do gorącego syropu dodajmy świeże listki pokrzywy; syrop wlewamy do słoiczków wraz z imbirem i listkami pokrzywy, słoiczki możemy pasteryzować jeśli mamy mniejszą ilość przechowywać w lodówce;
SYROP jest przednim dodatkiem do wszelkich dresigów sałatkowych i pysznym dodatkiem do deserów ;
















#ewapesyropyiprzetwory #ewapewiosna

#ewapewiosna #ewapesyrop #ewapemniszek