czwartek, 18 września 2014

ajvar z pieczonej słodkiej papryki, czosnku i pomidorów+natka pietruszki, szałwia, krwawnik+sok z pomarańczy

piekarnik rozgrzewamy do tem 180st. do nagrzanego wstawiamy papryki, 2-3 pomidory, 1-2 główki czosnku; natkę i kilka listków krwawnika drobno szatkujemy i zalewamy oliwą + dodajemy całe listki szałwi + płatki kwiatu nasturcji - odstawiamy;
po ok 35min wymujemy papryki z piekarnika i zdejmujemy skórki - drobno szatkujemy papryki, czosnek, zdjemujemy skórkę z pomidora łączymy z zieleniną uzupełniamy olwię - jeśli będzie taka konieczność, przyprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z połówki pomaranczy;
najlepiej odstawić do lodówki na godzinkę,
smakuje przepysznie z dobrym pieczywem ;)
ps. moja wersja ajvaru jest łagodna i delikatna w smaku, jeśli chcecie możecie użyć/dodać ostrej papryczki chili ;)









 natka pietruszki + listki szałwi i krwawnika
 + nasturcja ;)
 
















 
Gucio po piaskowej kąpieli... i po dwóch wizytach u lekarza...