piątek, 24 sierpnia 2012

zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

 a pogoda była taka


 sezon pomidorowy w pełni... moja zupa to przepyszna "inna wersja" pomidorówki;
 
przepis: pomidory i kilka ząbków czosnku solimy posypujemy ziołami ( tymiankiem, rozmarynem, bazylią, papryką ), skrapiamy obficie oliwą/olejem i pieczemy ok 40min w 180 st.
pomidory wytworzą pyszny sok-sos, ostudzone pomidory obieramy ze skórek które bardzo łatwo odchodzą i szatkujemy na cząstki tak samo postępujemy z czosnekiem. W garnku gotujemy makaron - użyłam razowego; ponieważ pomidory były zapiekane z oliwą wystarczy przygotowaną masę przełożyc do garnka, podgrzać i połączyć z makaronem, smacznego !
ps. dodałam jeszcze świeży czosnek - pół ząbka, i suszonego czosnku niedźwiedziego;