wtorek, 14 sierpnia 2012

karczoch


 dobrać się do karczocha to nie łatwa sprawa ;o) ale mając ostry nóż nie powinno być trudności
 odcinamy łodygę, i wierzchnie twarde łuski okalające kwiat, odcinamy także "górę" kwiatostanu na wysokości ok 2-2,5 cm od czubka karczocha, następnie musimy się pozbyć "środka" i gotowe ;o)
cały lub cząstki karczocha wrzucamy do przygotowanej wcześniej wody z dodatkiem soku z cytryny;
karczocha możemy smażyć, gotować, zapiekać; ( możemy go równiez nadziewać i zapiekać w całości );
 postanowiłam zapiec go z innymi warzywami: cukinią, cebulką, ziemniakami,całymi pomidorami, czosnkiem...
pycha  ;o)









 ogórek z oliwą z pestek dyni, szalotką i gomasio

 prezentowa papryka prosto z Węgier - dziękuję








 odłożyłam parę pieczonych pomidorów i dwa ząbki czosnku  - zmiksowałam razem na pyszny sos