piątek, 24 stycznia 2014

słowo na piątek

"Życie wokół nas kipi cudami – szklanka wody, promień słońca, liść, gąsienica, kwiat, uśmiech, krople deszczu. Jeśli żyje się świadomie, łatwo dostrzec cuda wszędzie dookoła. Każda istota ludzka to całe mnóstwo cudów. Oczy, które widzą tysiąc kolorów, kształtów i form; uszy, które słyszą bzyczenie pszczoły i grzmot pioruna; mózg, który rozmyśla z jednakową łatwością nad małym pyłkiem i nad całym kosmosem; serce, które bije w zgodnym rytmie z sercami wszystkich istot. Możliwe, że nie zauważamy tych cudów, gdy jesteśmy zmęczeni i zniechęceni zmaganiami codzienności, jednak one stale są wokół nas.
Przyjrzyj się jabłoni na podwórzu. Przypatrz jej się z uwagą. Oto prawdziwy cud. Jeśli go dostrzeżesz, zaopiekujesz się nim starannie, a wtedy sam także staniesz się częścią tej cudowności. Jeśli będziesz opiekować się jabłonką, choćby przez tydzień, jej liście już staną się zieleńsze i bardziej lśniące. Dokładnie tak samo z ludźmi w twoim otoczeniu. Pod wpływem świadomości stajesz się bardziej troskliwy, wyrozumiały i kochający, a wtedy twoja obecność nie tylko ciebie karmi i czyni piękniejszym, ale dobrze wpływa także na osoby w twoim otoczeniu. Pełna spokoju obecność jednej osoby może zmienić całe społeczeństwo”.
cytat z książki „Słońce moim sercem” Thich Nhat Hanh
 mróz dochodzi do - 20 st.

czwartek, 23 stycznia 2014

dziki ryż z brukselką...

 

mróz...  proponuję sycące a jednocześnie lekkie danie...
dziki ryż o pięknym kolorze gotujemy w proporcji ( 1 część ryżu na 2 części wody ) musimy uważać aby go nie rozgotować, próbujemy w trakcie gotowania a ewentualny nadmiar wody odlewamy - lub ryż osączamy na sicie;
użyłam: 1 filiżankę ryżu, 25dag brukselki, 2 pieczone lub ugotowane buraczki, 1 ugotowana marchewka, 1 jabłko, mały ząbek czosnku, natka pietruszki, 2 łyżki octu jabłkowego, kilka kropel oleju sezamowego, sok z połówki cytryny,1 łyżka oliwy;
brukselkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5min, następnie lekko studzimy i podsmażamy w rozgrzanym rondlu z oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, chili, słodką papryką, ziołami;
buraczki, marchewkę, jabłko kroimy w kostkę; ryż i warzywa mieszamy i danie gotowe !
:)

 


 


 



 




 


czwartek, 16 stycznia 2014

jarmużowe spring rollsy

 
bardzo lubię jarmuż stąd pomysł aby nafaszerować nim spring rollsy ;) wyszła pyszna przekąska...

 listki jarmużu płuczemy w wodzie i odcinamy twarde łodygi ok 250g, 2 marchewki ścisnamy na wstążki za pomocą obieraczki do warzyw, jarmuż szatkujemy i dusimy na oliwie podlewając lekko wodą - często mieszając pod koniec dodajemy ząbek czosnku i solimy, marchewki dusimy na oliwie przyprawiamy chili, ziołami, solą...



farsz: duszony jarmuż z czosnkiem, duszona marchewka, tofu, makaron sojowy;
 płat papieru ryżowego wkładamy na chwilkę do ciepłej wody, wyjmujemy i na środku układamy farsz zawijamy na wzór naszych polskich gołąbków i odkładamy;  w rondlu/patelni rozgrzewamy olej ( smażymy na głebokim oleju ) musi być bardzo rozgrzany, smażymy z obu stron do zrumienienia - musimy uważać papier jest bardzo delikatny i pęka - nic nie szkodzi  ;)
ps do farszu dodałam pół opakowania makaronu sojowego możecie dodać całe wtdy farszu będzie więcej;
 sos : kawałeczki świeżego mango, sos sojowy, sos teriyaki, olej sezamowy, olej lniany, ocet balsamiczny, chili, ząbek czosnku - proporcje wg uznania







wtorek, 14 stycznia 2014

pyszna zupa z kiszonej papryki

 kiszonki możemy robić przez cały rok, wystarczy że mamy korzeń chrzanu - mój zasuszyłam latem ( lub świeży do kupienia na rynku ), suszone baldachimy kopru i czosnek, myślę że gotowa mieszanka do kiszenia dostępna w sklepach też się nada ;)
w taki sposób możemy przygotowywac kiszonki na bieżąco... kisić jabłka, rzodkiewki, paprykę.. są pyszne ! przygotowujemy je analogicznie jak ogorki kiszone ale do papryki dodałam nieco mniej soli;
 



zupa jest pyszna i rozgrzewająca ;)
 do wrzącej wody wsypuję przepłukaną czerwoną soczewicę ( opocjonalnie ok 1 filiżanka ), dodaję liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 listki limonki, i odrobinę glonów kombu- niekoniecznie, szczyptę kurkumy i kminku, gotujemy 5 min nastepnie dorzucamy pokrojone warzywa: 2 ziemniaki, 2 marchewki, kawałek korzenia pietruszki i selera, kawałek pora, cebulę, 2 ząbki czosnku - gotujemy dalej 10 min, teraz dodajemy kiszona paprykę, przyprawiamy tymiankiem, oregano, papryką słodką, sól, pieprz i chili ucieramy w moździeżu, wlewamy pół puszki mleka kokosowego gotujemy jeszcze 10 min i gotowe;
ps zwykle pod koniec gotowania dodaję również wody z kiszonki
 smaku i aromatu dodaje wędzona papryka możemy nią doprawić zupę bezpośrenio na talerzu


 

niedziela, 12 stycznia 2014

wegański sernik z mango galaretką



 ni-to zima, jesień, wiosna...

 składniki na sernik / mała forma 18cm
spód: 200g daktyli, masa z daktyli - daktyle podlewamy wodą i gotujemy aż daktyle zmiękną a woda odparuje, studzimy i mieszamy z rozdrobionymi orzechami ok 100g, możemy dodać łyżkę płatków owsianych;
masa: 200g orzechów nerkowca ( moczonych w wodzie całą noc ), 1 łyżka oleju lnianego, 1 łyżka słodu ( syrop z agawy lub cukier puder trzcinowy ), sok z polowy cytryny, opcjonalnie woda lub mleko roślinne - dodajemy podczas miksowania aby masa nie była zbyt ścisła;
galaretka: owoc mango, w garneczku gotujemy kawałeczki mango w niewielkiej ilości wody - dodajemy 1 płaska łyżeczkę roślinnej żelatyny agar, zagotowujemy i  odstawiamy do ostygnięcia;
nakładamy kolejno: pierwsza dolna warstwa to daktyle z orzechami, następnie krem z nerkowców a na końcu galaretka.
ps. zamiast galaretki sernik możemy udekorować  świeżymi owocami ;)



 do posypania ścieram kawałek gorzkiej czekolady...
 galaretka tężeje a my w międzyczasie pijemy małą kawkę ;)