poniedziałek, 29 czerwca 2015

syrop z kwiatów czarnego bzu i płatków róży

 pyszny i aromatyczny ;)
na syrop potrzebujemy ok 40 kwiatów czarnego bzu i płatki róży / opcjonalnie ile się da ;) im więcej tym lepiej / kwiaty bzu mają mocny i intensywny zapach, płatki róży łagodzą mocny aromat i nadają syropowi piękną brzoskwiniową barwę;
+ 1 kg cukru / a nawet do 2 kg /
+ sok z 4-5 cytryn
+ kilka plastrów świeżego imbiru / nieoniecznie /
+ 2 litry wody
wykonanie: 
zerwane kwiaty otrzepujemy i odcinamy nożyczkami grubsze łodyżki, układamy w garnku dodajemy płatki róży, imbir i zalewamy przegotowaną ciepłą wodą, odstawiamy na ok 12 godzin lub całą noc;
po tym czasie przecedzamy płyn / najlepiej użyć gazy i sita / dodajemy cukier i sok z cytryn doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do wyparzonych słoików; odwracamy do góry dnem aby się zamknęły i gotowe !
ps z podanej ilości wychodzi ok 8 słoiczków 200ml

/ jest jeszcze drugi sposób na wykonanie syropu "odwrotny" ;) czyli przygotowujemy syrop cukrowy - zagotowujemy wodę z cukrem i do lekko ostudzonego płynu dodajemy kwiaty i odstawiamy na całą noc, następnie odcedzamy a sam płyn zagotowujemy z dodatkiem soku z cytryny i przelewamy do słoiczków /

































piątek, 19 czerwca 2015

pyszna sałatka z jadalnymi kwiatami...

 pyszna sałatka z jadanymi kwiatami ehhh...
sałata, rukola, szczypiorek, truskawki, płatki róży,  nagietka, goździka, chabrów, rumianków + oliwa + sól himalajska;


















czwartek, 18 czerwca 2015

smażone kwiaty akacji...



 pyszne pachnące czarujące...
kwiaty akacji smażone...
ciasto: woda lub mleko roślinne, mąka kukurydziana i mąka jaglna / może być pszenna /,
do wody lub mleka dodajemy mąki do konsystencji naleśnikowego ciasta, następnie zanurzamy kwiaty i lekko "otrzepujemy" z nadmiaru ciasta inaczej na patelni usmażymy kwiatowego glutka ;) smażymy na rozgrzanej patelni z olejem i czekamy aż się zarumieni i odwracamy na drugą stronę... gorące posypujemy cukrem pudrem - użyłam trzcinowego ;)
smacznego !







czwartek, 11 czerwca 2015

truskawki + płatki róży pomarszczonej zapiekane pod kruszonką


 






 truskawki i płatki róży zapiekane z szałwią pod kruszonką około 20-30 dag truskawek
garść świeżych płatków róży pomarszczonej
kilka listów i kwiatków  świeżej szałwii
5 łyżek cukru trzcinowego
kruszonka:
5 łyżek płatków jaglanych
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki płatków migdałowych
łyżka oleju kokosowego
wykonanie:
truskawki kroimy w ćwiartki i układamy ciasno w słoiczkach przekładając je płatkami róży
lekko ugniatamy dodajemy po listku szałwii;
wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy razem tak aby połączyły z olejem i wykładamy je na owoce - lekko ugniatamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. pieczemy ok 40 minut.