poniedziałek, 29 czerwca 2015

syrop z kwiatów czarnego bzu i płatków róży

 pyszny i aromatyczny ;)
na syrop potrzebujemy ok 40 kwiatów czarnego bzu i płatki róży / opcjonalnie ile się da ;) im więcej tym lepiej / kwiaty bzu mają mocny i intensywny zapach, płatki róży łagodzą mocny aromat i nadają syropowi piękną brzoskwiniową barwę;
+ 1 kg cukru / a nawet do 2 kg /
+ sok z 4-5 cytryn
+ kilka plastrów świeżego imbiru / nieoniecznie /
+ 2 litry wody
wykonanie: 
zerwane kwiaty otrzepujemy i odcinamy nożyczkami grubsze łodyżki, układamy w garnku dodajemy płatki róży, imbir i zalewamy przegotowaną ciepłą wodą, odstawiamy na ok 12 godzin lub całą noc;
po tym czasie przecedzamy płyn / najlepiej użyć gazy i sita / dodajemy cukier i sok z cytryn doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do wyparzonych słoików; odwracamy do góry dnem aby się zamknęły i gotowe !
ps z podanej ilości wychodzi ok 8 słoiczków 200ml

/ jest jeszcze drugi sposób na wykonanie syropu "odwrotny" ;) czyli przygotowujemy syrop cukrowy - zagotowujemy wodę z cukrem i do lekko ostudzonego płynu dodajemy kwiaty i odstawiamy na całą noc, następnie odcedzamy a sam płyn zagotowujemy z dodatkiem soku z cytryny i przelewamy do słoiczków /