sobota, 2 maja 2020

wegańskie pesto z czosnku niedżwiedziego

 o Boże ! czosnek niedźwiedzi !
wspaniała roślina, piękna, dostojna, pyszna !
zwana jest również cebulą czarownic, czosnkiem leśnym, cygańskim, babanym, psim ...
czosnek w medycynie ludowej używany jest od dawna - dobroczynnie wpływa na obniżenie ciśnienia i dezynfekuje przewód pokarmowy; wspaniały w kuchni ma delikatny czosnkowy zapach i aromat;
można go spotkać dziko rosnącego w lasach  - gdzie jest pod częściową ochroną; ale na szczęście jest coraz bardziej dostępna sadzona przez ogrodników i my  sadzimy ją w swoich małych ogrodach;
najprostsze pesto na świecie:
- 2 pęczki listków czosnku niedźwiedziego
- 1/2 szklanki moczonych w wodzie nerkowców  ( przez całą noc )
( możemy też pomieszać nerkowce + migdały )
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek + olej lniany tłoczony na zimno  
- 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- sól do smaku 
miksujemy do ulubionej konsystencji - ja wolę bardziej ziarnistą;
super sprawdzają się orzechy włoskie czy prażone ziarna słonecznika, możecie użyć ulubionych orzechów