czwartek, 3 sierpnia 2017

potrawka warzywna z kurkami i czerwoną soczewicą i płatkami nagietka czyli leczo latem !

 kurki i warzywka zrobię leczo ;)  leczo w polskim wydaniu to zwykle papryka - najlepiej czerwona, żółta i zielona duszona z cebulką i pomidorami z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, czarnego pieprzu i soli - czego chcieć więcej? pycha !
a moja wersja jest bardziej rozbudowana:
- ok 1 szklanka kurek
- 2,3 cebulki
- biała część pora
- 3, 4 ząbki czosnku
- mała cukinia
-2 papryki
- 4 świeże pomidorki bez skórki
- 1/4 szklanki czerwonej soczewicy
- natka pietruszki+kilka listków szałwii, 2 listki laurowe, czarny pieprz, chili, kilka ziaren kolendry
wykonanie:
cebulkę i pora szatkujemy i wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę + potem pokrojoną paprykę + czosnek i pomidory, dodajemy 2 listki laurowe i kilka ziaren czarnego pieprzu i kolendry, chili dusimy często mieszając około 5 minut, następnie wlewamy pół szklanki wody i wsypujemy soczewicę dusimy około 10 minut często mieszająć, następnie dodajemy pokrojoną cukinię i oczyszczone kurki oraz natkę pietruszki i szałwię jeszcze kilka minut i danie gotowe !
danie posypujemy płatkami kwiatu nagietka,  Smacznego !
ps.
ceramika na zdjęciach: Galeria Revita Warmia w Jezioranach






..takie upały że Zgredzik padł...