piątek, 23 września 2016

boczniaki zapiekane w pomidorach


 świeże pomidory zerwane prosto z krzaczków .. prosto z pod błękitnego nieba...
poniżej pomidory z PGR Tłokowo od Łukasza "mojego" dostarczyciela warzyw..

potrzebujesz:
10 sztuk pomidorów bez skórki najlepiej różnych odmian,
2 duże cebule,
kawałek pora,
4-5 ząbków czosnku
10 sztuk węgierek ( niekoniecznie )
około 100 g boczniaków ( lub innych grzybów )
duży pęczek natki pietruszki,
przyprawy: tymianek, rozmaryn, estragon, kilka ziaren kolendry, czarny pieprz w ziarnach-płaska łyżeczka, chili, po 2 listki limonki i laurowe, 4-5 sztuk zmiażdżonych goździków,sól;
wykonanie:
około 10 sztuk pomidorów zalewamy wrzątkiem odstawiamy na 3 minuty następnie wylewamy i przelewamy zimną wody - obieramy ze skórki, 2 duże cebule kroimy w piórka, około 10 cm białej części pora - wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i dusimy aż cebulka i por zeszklą się, wtedy dodajemy pokrojone pomidory, przepołowione śliwki, poszatkowany czosnek i czosnek, doprawiamy: tymiankiem, estragonem, rozmarynem, czarnym pieprzem + liski limonki i laurowe+ ziarna czarnego pieprzu+chili+goździki+kolendra+sól, dodajemy natkę pietruszki dusimy aż pomidory rozpadną się i sos nieco zgęstnieje wtedy przelewamy do naczynia do zapiekania a na wierzchu układamy grzyby i lekko dociskamy aby zanurzyły się w sosie;
zapiekamy ok 40-50 minut w temp.180st.