czwartek, 18 grudnia 2014

daktylowa czekolada + surowe ziarna kakao + jagody goji + poping z amarantusa...



 potrzebujemy:
ok 40 dkg daktyli bez pestek,
10-15 ziaren surowego kakao - rozbijamy je w moździeżu;
1/4 - 1/2 szklanki owoców goji;
1/2 szklanki popingu z amarantusa;
łyżka suszonej zurawiny;
łyżka karobu;
połówka jabłka;
odrobina chili;
wykonanie:
daktyle, połówkę jabłka i żurawinę dusimy w rondlu z dodatkiem wody - dusimy do momentu aż powstanie plastyczna masa ;) wtedy dodajemy łyżkę karobu i kakao z chili, dokładnie mieszamy;
na spód formy wysypujemy poping i jagody goji, wykładamy masę daktylową dokładnie "wylepiamy", wierzch posypujemy znowu jagodami i popingiem;
najlepiej odstawić do lodówki na kilka godzin; potem już tylko zjadać ;)
ps.
możemy dodać ulubione bakalie lub orzechy, zamiast popingu możemy użyć wiórków kokosowych: