sobota, 18 października 2014

zupa pomidorowo-kapuściana z pęczakiem

 oto pyszna jesienna zupa pomidorowo-kapustna ;)
potrzebujemy:
pół główki małej kapusty, 7-8 średnich pomidorów, 3 garście kaszy pęczak, marchewka, kawałek korzenia selera i kilka jego listków, cebula, kawałek pora, 2-3 ząbki pora, olej rzepakowy tłoczony na zimno ( taki który nadaje się również do smażenia ), 3-4 suszone pomidory, odrobina czarnego sezamu - niekoniecznie;
przyprawy: liść laurowy, papryka ostra, papryka wędzona, tymianek, zioła prowansalskie, pieprz seczuański, sól, świeży rozmaryn;
wykonanie:
na ok 1.5 litra wrzącej wody wrzucamy kaszę pęczak i liść laurowy kilka minut gotujemy i dodajemy marchewkę, seler, cebulkę, pora, nać selera, suszone pomidory i kawałki kapusty ( ja wolę pokrojoną w duże kawałki ) gotujemy 15min w między czasie dodajemy resztę przypraw oprócz soli pieprzu i świeżego rozmarynu;
pomidory obieramy ze skórek i wrzucamy do patelni na rozgrzany olej wraz z czosnkiem i rozmarynem chwilę dusimy - dodajemy do zupy po 15 miuntach jej gotowania, gotujemy chwilkę - przyprawiamy solą i pieprzem, podajemy z natką pietruszki ;
pyszna i rozgrzewająca zupa !