czwartek, 30 października 2014

wegański słodki krem z dyni i bananów



płatki jagalane możemy jeść na surowo dodając do dania lub gotować3 minuty  w proporcji 1część płatków na 2 części wody lub mleka


 znowu coś prostego: deser ala krem brulee - od nas zależy konsystencja i słodkość deseru, wybór dyni też jest ważny lepsze są o słodkawym lekko melonowym smaku, ta która użyłam czyli dynia jarrahdale jest dosyć twarda i mięsista ;)
przygotowanie:
 kawałki dyni zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 20min, studzimy i miksujemy z bananem i mleczkiem kokosowym dodając cukier i wanilę, masę wylewamy do kokilek na wierzch wykładamy ulubione bakalie, posypujemy jeszcze drobno mielonym cukrem i zapiekamy kolejne 20-30 minut, smakuje pysznie gorące jak i po schłodzeniu w lodówce;
ps. dynia hokkaido będzie idelana ;)



 deser ozodobiłam płatkami kwiatu nagietka i orzechami pekan