czwartek, 1 maja 2014

wegańskie zielone masełko: natka pietruszki+czosnaczek+kurdybanek+pokrzywa



czosnaczek - jest rośliną dwuletnią rosnącą na żyznych glebach w zacienionych miejscach przy siedliskach również w miastach w żywopłotach, parkach lub na skarju lasu; roślina ma smak i działnie zbliżone do czosnku, liście są jadalne na surowo, gotowane tracą aromat i są lekko gorzkawe, jego nasiona możemy używać jako przyprawy; czosnaczek jest rośliną stsowaną w ziołolecznictwie ma m.in. działanie antyseptyczne; wg Łukasza Łuczaja
najpyszniejszy wczesną wiosną - ma delikatny czosnkowy zapach, delikatne listki i piękne białe kwiatki, możemy je zjadać w sałatkach lub dekorować nimi potrawy; ma właściwości pasożytnicze, rozkuroczowe, dezynfekujące, pomaga również w stanach zapalnych skóry - więc jedzmy czosnaczek ! ;)
 
i piękny kurdybanek o fioletowych liściach o którym pisałam w poprzednim poście;


pyszne zielone ziołowe masełko jest bardzo proste w przygotowaniu ;)
wystarczy że mamy kilka składników: natkę pietruszki, ziele kurdybanka, czosnaczku, pokrzywy; ząbek czosnku, jabłko, oleje - najlepiej kilka roadzajów, ja użyłam: lnianego, rzepakowego tłoczonego na zimno, oliwy z oliwek i oleju z pestek dyni;
przygotowanie: zieleninę i czosnek drobno siekamy, jabłko ścieramy na tarce, wszystko wkładamy do naczynia zalewamy olejamy każdego po trochu, przyprawiamy solą morską, czerwonym i seczuańskim pieprzem... już gotowe !
ps.1. oczywiście możemy dodać inne dostępne świeże zioła: majeranek, bazylia, hyzp, kolendra... dużo by wymieniać ;)
ps.2. możemy dodać jadalne kwiaty tutaj dodałam płatki kwiatu tulipna
ps.3. tak przygotowane masełko możemy przechowywać kilka dni w lodówce, używac do kanapek, sałatek, zup...