niedziela, 25 maja 2014

zielony chłodnik wegański


pyszne rzodkiewki i szpinak od Łukasza - do kupienia na olsztyńskim rynku, ul.grunwaldzka
na upalne dni pyszny wegański chłodnik:
SKŁADNIKI: 2 szklanki mleka roślinnego - użyłam ryżowego, 1 awokado, sok z 1 cytryny, 1 łyżka octu balsamicznego i octu jabłkowego, 1 łyżka suszonych płatków drożdżowych, 1 pęczek natki pietrszuki i koperku, spora garść szpinaku, szczypiorek - opcjonalnie; rzodkiewki pokrojone w drobną kostkę a jej liście poszatkowane - również wg uznania - dodałam więcej niż 1 pęczek, 2 ogórki gruntowe - strakowane na tarce, przyprawy : czarny pieprz i sól;



listki rzodkiewki również będą składnikem chłodnika:




mleko ryżowe miksujemy z miąższem awokado, sokiem z jednej cytryny i kawałkiem korzenia świeżego imbiru...