czwartek, 22 maja 2014

ryżowa galaretka z truskawkami i bazylią




piękne niebieskie kwiatki to przetacznik - roślina lecznicza ( poprawiająca trawienie, działa antybakteryjnie, pomaga usunąc z organizmu szkodliwe substancje ) jej małe delikatne niebiesko - błękitne kwiatuszki ozodbią każdą potrawę...



bardzo prosty przepis deseru - foremka 18cm
potrzebujemy:
SPÓD: 1/5 szklanki rozmoczonych daktyli ( lub gotowanych z niewielką ilością wody ), 2-3 łyżki popingu z amarantusa lub platków owsianych, tak przygotowaną masą wylepiamy dół formy;
GÓRA: 1,5 szklanki mleka ryżowego, 1.5 szklanki ugotowanego ryżu ( zmiskować razem z mlekiem ), słód ryżowy - opcjonalnie do smaku, sok z połowki cytryny, 2 łyżeczki agaru, garść truskawek ( jak widać na zdjęciach ;), listki bazyli i jadanych kwiatów; mleko zmiksowane z ryżem i słodem zagotowujemy dodajac agar lekko ostudzamy i wlewany do formy gdzie wcześniej ułożyliśmy truskawy ;) czekamy aż galaretka się zetenie i gotowe ! ;)
ps. fajniej gdy deser schłodzimy w lodówce;
ps. niebieskie - kwiatki przetacznika, żółte płatki - jaskier + stokrotki;