czwartek, 3 stycznia 2013

zupa miso z kiszonymi pomidorami




 zupa pyszna i rozgrzewająca
do wrzącej gotującej się wody ( ok 1 litr ) wrzucamy garść czerwonej soczewicy, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 5 min., następnie wrzucamy drobno pokrojony ziemniak, marchewkę, pietruszkę, odrobinę selera, cebulę, i kilka suszonych pomidorów, wcześniej namoczony grzybek mun, ząbek czosnku, gotujemy 10-15 min ( dodałam jeszcze łodygę selera naciowego ); na koniec przyprawiamy czerwoną papryką i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy kiszone pomidory  /w ilości wedle uznania /, łyżeczkę ciemnej pasy miso i posypujemy natką pietruszki;
ps. moje pomidory były zakiszone wraz ze strączkiem papryczki chili więc zupa była pikantna ;o)








 i nie ma śniegu ;o)