wtorek, 15 stycznia 2013

strucla czekoladowo-bananowa




chrupiąca pękająca skórka a wewnątrz kremowa gęsta konsystencja...

składniki: pół kostki maragryny roślinej, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 6-8 łyżek ciemnego kakao, 2 jajka, 1 banan, rozkruszone pistacje do posypania;
wykonanie: margarynę roztapiamy w rondlu, dodajemy cukier i kakao, mieszamy do momentu aż składniki dobrze się połączą i doprowadzamy do wrzenia, zdjemujemy z ognia dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, następnie wbijamy 2 jajka, całość mieszamy i wylewamy do foremki wyłożnej papierem na którym układamy przekrojonego na dwie części banana, pieczemy ok 20min w tem.180st., posypujemy pistacjami;

ps przepis na foremkę o wym.25x10cm, po wyjęciu z foremki gorące ciasto rozszerza się i lekko pęka i oto mamy oszukaną struclę;

















Gibon ;)