czwartek, 13 października 2016

wegańskie tagiatelle z dynią i boczniakami w Moniówce


 odwiedziny Moniówki, spacer+lunch+ciasto marchewkowe
 znalezione trzy koźlaki ;)
tagiatelle z dynią, boczniakami, natką pietruszki + czosnek + prażone pestki dyni
potrzebujesz:
- makaron typu wstążki - tagiatelle lub inny ulubiony np soba - opcjonalnie
- ok 300g miąższu dyni
- około 150g boczniaków
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
-garść uprażonych pestek dyni
- chili, sól
- olej kokosowy
wykonanie:
makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu / olej kokosowy rozpuszczamy w patelni na którą wrzucamy dynię i boczniaki pokrojoną w paski, dusimy kilka minut następnie dodajemy posiekaną natkę i czosnek jeszcze kilka minut.. dodajemy pestki słonecznika, sól i chili - wykładamy na makaron i podajemy ;)





a w ogrodzie podano wegańskie ciasto i kawa ;)
Monika upiekła pyszne ciasto marchewkowe na podstawie przepisu z Jadłonomi