czwartek, 19 czerwca 2014

truskawkowy sos z zielonym pieprzem, miętą, imbirem...




truskawki od Łukasza z gospodarstawa rolnego Tłokowo





... oczywiście jest i ogórecznik ;)


polecam Wam przepyszny sos / konfiturę z dodatkiem zielonego pieprzu, startego świeżego imbiru i listkami mięty... mmm pycha! pasuje do wielu dań może być również dodatkiem do sosów sałatkowych ;)
ok 1 kg truskawek wrzucamy do rondla i zasypujemy cukrem ( wg uznania jeśli chcemy kwaśny sos przygotowujemy go bez cukru ), dusimy je razem z łyżeczką drobno startego korzenia imbiru aż się rozpadną - sos przygotowuję "dwa dni" - zostawiamna noc i przesmażam znowu na drugi dzień, na koniec dodaję łyżeczkę świeżo utartego zielonego pieprzu i kilka listków mięty, gotuję kilka minut i przekładam do słoiczków !

aha ! polecam sos do świeżych truskawek ;) bingo !






... pora na drzemkę