sobota, 7 czerwca 2014

jaglanka truskawkowo-rabarbarowa z płatkami róży i kwiatem czarnego bzu...

różowa jaglanka jest ostatnio moim śniadaniowym hitem ;) a gdy mogę do niej dodać świeże płatki kwiatu róży czy czarnego bzu... mmmmm!
podaję prosty przepis na jedno spore danie lub dwa mniejsze:
do rondla z 2 filiżankami wrzącej wody wsypujemy 1/4 filiżanki kaszy jaglanej i 1 łyżkę płatków owsianych, pszennych itd.,
gotujemy kilka minut, dodajemy ulubione bakalie: kilka migdałów, po łyżce rodzynek i żurawiny, łyżeczkę czarnego sezamu, łyżkę ziaren dyni, kilka daktyli, gotujemy dalej i po chwili dokładamy kawałek pokrojonego rabarbaru i kilka truskawek ( ok 8-10szt ), gdy jaglanka zgęstnieje znaczy że gotowa ;) jeszcze mała łyżeczka oleju kokosowego + płatki róży i kwiaty bzu + 1 minutka i wykładamy do salaterek, pycha !
ps.1. dodajemy ulubione bakalie
ps.2. oczywiście możemy dodać inne owoce
ps.3. zamiast oleju kokosowego polecam łyżeczkę oleju lnianego






















... a taki piec chciałabym mieć ! ;) można go zobaczyć w Kamienicy Naujackiej w Olsztynie - siedziba MOK-u